Protetica
Printre numeroasele ramuri ale medicinei stomatologice se numara si protetica, o specializare ce are ca scop obtinerea unei danturi reusite prin numeroase lucrari protetice de reconstructie a danturii si tratamente de specifice.
Protetica dentara are ca scop diagnoza, tratamentul, reconstructia si sustinerea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar al pacientului prin inlocuirea dintilor si tesuturilor maxilo-faciale pierdute cu inlocuri artificiale – proteze.
Aceasta se imparte in doua ramuri: protetica dentara – reconstructia arcadelor dento-alveolare si protetica maxilo-faciala – protezarea altor structuri ale aparatului dento-maxilar.
Protetica dentara se mai imparte si in protetica dentara fixa, protezarea dentara partiale, protezarea dentara totala si protetica pe implanturi.
Piesele de protetica sunt in general piese dure, lucrate in laboratorul de tehnica dentara.
- Fațete dentare (ceramice, Zirconiu) au ca proprietate unica folosirea oxidului de ziconiu, perfect absorbit de catre corpul uman, fara efecte adverse si care da specificul alb al dintilor naturali. Sunt niste lamele din ceramica care aplicate pe dintii frontali dau un asppect deosebit acestora.
- Coroane sau punți dentare sunt indicate doar pentru dintii din fata,iar acest lucru este recomandat de multi proteticieni care recunosc faptul ca acestea se pot fisura datorita presiunilor laterale dintre maxilar si mandibula, motiv pentru care se recomandata constructia lor numai in partea din frontala a danturii.
- Incrustații dentare sau obturatie indirecta este o metoda de restaurare si refacere a dintilor care ofera posibilitatea diminuarii pierderilor de substanta ale dintelui atunci cand plomba obisnuita nu este indicata. Prin aceasta tehnica se pastreaza si reface punctele de contact dintre dintele afectat si dintii vecini, se potejeaza papila interdentara si se reda functionalitatea dintelui.
- Dispozitive corono-radicular este o piesa protetica de nivel intermediar folosita pentru refacerea bontului pe care se va aplica o coroana totala de invelis.Se indica atunci cand dintii au coroana afectata si sunt confectionate din oxid de zirconiu, fibre de carbon si rasini epoxidice.
- Proteze dentare fixe sau detașabile sunt acele dispozitive dentare create pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Dupa ce au fost implantate, acestea vor permite refacerea aparatului dento-maxilar redandu-I pacientului capacitatea de a mesteca, de musca etc.
- Protezele fixe contin o punte si o coroana si sunt cimentate permanent in dantura pacientului, iar dintii de pe ele sunt construiti din sunt din acril sau ceramica, cu o baza de metal, sau sunt in intregime din acril.
- Proteza detasabila sau flexibila sunt confectioante din nylon ceea ce face ca acestea sa se simta mai confortabil decat cele din metal. Dintii sunt realizati din rasini de plastic sau din portelan.
-reconstructia danturii distruse de modificări ale formei sau structurii maxilarului datorita pierderii dintilor
-refacerea smalțului dentar
-recuperarea capacitatii de masticatie
-zambet si ras fara a simti crispare datorita danturii lipsa sau afectate